דו"ח העוני השנתי של המוסד לביטוח לאומי מספק תמונת מצב עדכנית על העוני והאי- שיוויון בחברה הישראלית בשנה הקודמת לפרסום והשוואה לשנים קודמות. כיוון שעוני הינה תופעה אוניברסאלית ישנה בדו"ח גם השוואה לארגון מדינות ה- OECD, אליו הצטרפה ישראל השנה.
בדו"ח העוני נעשה שימוש בשני מושגי בסיס:
א. "קו העוני" – מושג יחסי בכל מדינה, המחושב כנתון כספי המשקף את חציון ההכנסה חלקי 2.
ב. "תחולת העוני" – מושג המשקף את אותו אחוז באוכלוסייה הנמוך מ"קו העוני".
בהכללה ניתן לומר שתחולת העוני בישראל גבוהה מהממוצע במדינות ה- OECD. לעומת זאת, בקרב זקנים, תחולת העוני חמורה יותר במדינות הזרות בממוצע מאשר אצלנו, כאשר התחולה בישראל הינה של 21.4 אחוזים בקרב הזקנים לעומת 24.1%.
הנתון הרע והבולט ביותר בהשוואה בין העוני במדינת ישראל למדינות ה- OECD הינו בקשר לפערי ההכנסה בין העשירון התשיעי לתחתון – כיון שנתון זה משקף את אי השוויוניות בחברה.
פערי ההכנסה, דהיינו אי השוויוניות בחברה בין עניים לעשירים לא פסחו על אוכלוסיית הזקנים, להיפך: אמנם, מצד אחד, חל שיפור בשנה החולפת מ 22.7% בשנת 2008 ל 20.1% בשנת 2009. אולם, הדו"ח הגיע לאחר שבשנת 2008 היתה החמרה דרמטית במימדי תופעת העוני בקרב זקנים. השיפור בשנת 2009 מוסבר בדו"ח בהגדלה חזרה של קצבת הזקנה והשיפור במצב שוק העבודה – בהתייחס לזקנים שעדין מעורבים בו.
השנתונים הסטטיסטיים השנתיים בנושא הזקנים מספקים אינפורמציה ישירה ומשלימה לדו"ח העוני, הממחישה את המגמות של החמרת תופעת העוני והמצוקה בקרב קשישים: כך ניתן ביטוי סטטיסטי לפרדוקס שבו מול העלייה הדרמטית בתוחלת החיים כאן ישנה דווקא מגמת של הצערה במקומות העבודה וקושי במציאת עבודה בקרב מבוגרים המתקרבים לגיל הפרישה. לדוגמא, אחוז הגברים בכוח העבודה ירד לא רק בקרב בני +65 אלא גם בקרב בני +55. בכלל מהפרק הדן במאפיינים בחברתיים וכלכליים של הקשישים בישראל ניתן ללמוד שבכוח העבודה 10% בלבד הינם בני 65 ומעלה בעוד ששנת 1970 היה שיעור ההשתתפות כמעט כפול לעומת השיעור הנוכחי!!.
ממה חיים הזקנים בישראל?
א. 40% קצבאות זקנה והשלמת הכנסה
ב. 37% מפנסיות וקופות גמל
ג. 9% מעבודה
ד. יתרה מרכוש וחסכונות.
מספר מקבלי הפנסיה המובטחת הינו 48% מהגברים ו- 28% מהנשים. כלומר, ככל שתהיה עלייה בתוחלת החיים ונתקרב למצב של מגה חיים, יוותרו יותר ויותר אנשים עם הצורך לחיות מקצבאות בלבד וכשליש בממוצע מתוספת מובטחת של פנסיה וקופות גמל. עניין זה של אחוז כה גבוה בקרב המבוגרים המגיעים לגיל זקנה, ושאין להם הכנסות מובטחות מפנסיה וגמל, הינו מהותי ומרכזי בגלישה לעוני של מבוגרים ככל שתוחלת החיים תעלה.
הוצאת קונטנטו דה סמריק תוציא בקרוב לאור את המהדורה הבינלאומית של הספר Mega Life שכתב המחבר.
יעקב בן שאול, יועץ בעל ניסיון עיסקי-שיווקי רב, מרצה על האפשרות ל'מגה חיים' וספריו "מחזור החיים השני - החינוך החדש למחזורי חיים וקריירה" (ספרות עכשיו, 2008) שמתורגם להפצה בעולם (2011, Contento de Semrik) וספר הניהול: "למות כלכלית ולהישאר בחיים" (פרדס, 2007), מתעמק בגרונטולוגיה אתר המחבר: http://www.benshaul.co.il להתקשרות: benshaul@benshaul.co.il